Antibacterial Activity of Ethanol Extract Red (Jatropha gossypifolia) Leaves Against Bacterial Skin Infections by Agar Diffusion

Nurul Imada

Sari


Red Jatropha gossypifolia plant is a type of Jatropha with purplish red leaves which the chemical compounds are found are calcium oxalate, jatroidene, interquinones, flavonoids, flobatin and phenolics, and these compounds can be used as an anticoagulant, anti-inflammatory, analgesic and antibacterial. The aim of this research is to determine the antibacterial activity of red Jatropha leaves ethanol extract against bacteria causes skin infections by Agar Diffusion. The result of screening antibacterial test of red Jatropha leaves ethanol extract with a concentration of 0,1% active against bacteria Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Propionibacterium acne and Pseudomonas aeruginosa. The result of analysis Minimum Inhibitor Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) ethanol extract obtained MIC value = 0.1% to bacteria acid, MBC value = 0.05% to bacteria acid, and the result of antibacterial activity of ethanol extract obtained the largest inhibitory zone diameter at a concentration of 12.8% was 13.577 mm against Staphylococcus aureus.

Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Agatha, Febriawan. Perbedaan Hasil Uji Aktivitas Antibakteri Metode Well Diffusion dan Kirby bauer Terhadap Pertumbuhan Bakteri. Jurnal Medika Hutama; 2017.

Brigitha BM,Paulina Y, Sudewi S. Formulasi Sediaan Gel Antibakteri Ekstrak Tanaman Sereh (Cymbopogon citratus) dan Uji Aktivitas Antibakteri (Staphylococcus aureus) Secara in-vitro. Jurnal Ilmiah Farmasi; 2018.

Dhuha S, Bodhi W, Kojong N. Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Lamun (Syiringodium isoetifolium) Terhadap Bakteri Pseudomobas aeruginosa. Jurnal Ilmiah Farmasi; 2016.

Ahmad Najib. Ekstraksi Senyawa Bahan Alam pada Tumbuhan. Penerbit Deepublish: Yogyakarta; 2018.

Isnawati, A. P.; Retnaningsih, A. Perbandingan Teknik Ekstraksi Maserasi Dengan Infusa Pada Pengujian Aktivitas Daya Hambat Daun Sirih Hijau (Piper betle L.) Terhadap Escherichia coli. Jurnal Farmasi Malahayati; 2018.

Egra S, Mardhiana, Rofin M, Adiwena M, Nur Jannah, Kuspradini H, Mitsunaga. Aktivitas Antimikroba Ekstrak Bakau (Rhizophora mucronate) dalam Menghambat Pertumbuhan Ralstonia solanacearum Penyebab Penyakit Layu. AGROVIGOR; 2019.

Magani AK, Trina T, Kolondam B. Uji Antibakteri Nanopartikel Kitosan terhadap Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Jurnal Bios Logos; 2020.

Nopiyanti H, Agustriani F, Isnaini, Melki. Skrining Nypa fruticans Sebagai Antibakteri

Bacillus subtilis, Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. Maspari Journal; 2017.

Nurhayati. Perbandingan Pengujian Aktivitas Antibakteri Starter Yogurt Dengan Metode Difusi Sumuran dan Metode Difusi Cakram. Jurnal Teknologi Hasil Peternakan; 2020.

Nuria. Antibacterial Activities of Ethyl Acetate Fraction of Methanol Extract from Sosor Bebek Leaves (Kalanchoe pinnata Pers.) Mediagro; 2018.

Saripa J, Silviana H, Isrul M. Aktivitas Antimikroba Ekstrak Etanol Daun Cabai Rawit Spesies Capsicum frutescens Linn dan Capsicum annum pada Staphylococcus aureus. Jurnal Mandala Pharmacon Indonesia; 2020

Sulistyaningsih, R., Firmansyah, And Tjitraresmy, A. Uji Aktivitas Ekstrak Etanol Bayam Duri (Amaranthus spinosus) Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus Dan Pseudomonas aeruginosa dengan Metode Difusi Agar. Farmaka; 2016.

Dwijayanti & Pamungkas. Uji Aktivasi Antibakteri Ekstrak Daun Tapak Dara (Catharantus roseus) terhadap Bakteri Staphyloococcus aureus dan Pseudomonas aeruginosa. Jurnal Biomedika; 2016.

Sayekti, N. A., Maulana, Nurhasanah P, Triastinurmiatiningsih. Potensi Antibiotik Ekstrak Etanol Daun Tapak Dara (Catharanthus roseus) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Streptococcus pyogenes. Naskah Publikasi. Universitas Pakuan: Bogor; 2018.

Lukluatun Niswah. Uji Aktivitas Antibakteri Dari Ekstrak Buah Parijoto (Medinilla speciosa blume) Menggunakan Metode Difusi Cakram. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah: Jakarta; 2021.

Widiastomo dan Bobby Wahyu. Efek Antimikroba Ekstrak Etanol Daun Pepaya (Carica papaya L) Terhadap Bakteri Shigella dysentriae Kode Isolat 2312-F Secara In Vitro. Universitas Brawijaya: Malang; 2013.

Siska Nuryanti, Fitriana. Potensi Antibakteri Ekstrak Etanol Jamur Kancing (Agaricus bisporus) Sebagai Antibakteri. Fakultas Farmasi, Universitas Muslim Indonesia: Makassar; 2018.

Natheer, S.E., C. Sekar., P. Amutharaj., M. Syed Abdul Rahman and K. Keroz Khan. Evaluation of Antibacterial Activity of Morinda citrifolia, Vitex trifolia and Chromolaena odorata. African Journal of Pharmacy and Pharmacology; 2022.

Mahmudah, Fitri Lestari & Atun, Sri. Uji Aktivitas Antibakteri dari Ekstrak Etanol Temu Kunci (Boesenbergia pandurata) terhadap Bakteri Streptococcus mutans. Jurnal Penelitian Saintek; 2017.

Semuel Torokano, Akhmad Khumaidi, Arsa Wahyu Nugrahani. Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Jarak Merah (Jatropha gossypifolia) Terhadap Bakteri Escherichia coli dan Staphylococcus aureus. Natural Science: Journal of Science and Technology; 2018.




DOI: https://doi.org/10.56711/jms.v4i2.1125

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


##submission.copyrightStatement##

Indexed by:

     


ISSN: 2808-392X | e-ISSN: 2808-3911

Editor's Address:

3rd Floor Laboratory Faculty of Pharmacy,
2nd Campus of UMI: Jl. Urip Sumoharjo km. 5 , Makassar, South Sulawesi, Indonesia

Phone: +62 821 89555447
Fax: +62411425619
E-mail: jmic.sci@umi.ac.id