PEMANFAATAN BEKATUL SEBAGAI BAHAN DASAR MEDIA ALTERNATIF PERTUMBUHAN Aspergillus flavus

Lu’lu Tsaniyah Oktaviani, Hamtini , Hamtini, Venny Patricia, Hadits Lissentya Armal

Abstract


Microbiology is the science that studies very small organisms, one of which is fungi. Fungi can grow and develop in a medium that contains sufficient nutrients. To identify the type of fungus, a growth medium is needed. Growth media is a substance consisting of a mixture of nutrients that support the growth of fungi, so it is necessary to make alternative media, one of which is using rice bran. The nutritional content of rice bran is 49.4 g carbohydrates, 24.7 g dietary fiber, 21.3 g fat, 16.5 g protein, 80 mg calcium, 2.1 grams phosphorus, 0.9 grams magnesium and 0.4 mg riboflavin vitamin. This research aims to determine the use of rice bran as a basic ingredient for alternative growth media for Aspergillus flavus. This type of research is an experiment by inoculating the Aspergillus flavus fungus using the Triple dot method. Observations were carried out for 7 days macroscopically by observing the diameter of the Aspergillus flavus fungus. The research results showed that there was an increase in colony diameter on rice bran media with concentrations of 8%, 10%, 12% and SDA media as a control of 29.3 mm, 33.0 mm, 33.8 mm and 34.9 mm. The effective concentration for the growth of the fungus Aspergillus flavus is a concentration of 12%. Based on the test results, it can be concluded that alternative media made from rice bran can be used as a growth medium for the fungus Aspergillus flavus.


Keywords


Aspergillus flavus; Mushroom Growth; Rice bran

References


Rosmania R, Yuniar Y. Pengaruh Waktu Penyimpanan Inokulum Escherichia coli Dan Staphilococcus aureus Pada Suhu Dingin Terhadap Jumlah Sel Bakteri Di Laboratorium Mikrobiologi. Jurnal Penelitian Sains. 2021; 23(3):117–124

Wantini S, Octavia A. Perbandingan Pertumbuhan Jamur Aspergillus flavus Pada Media PDA (Potato Dextrose Agar) Dan Media Alternatif Dari Singkong (Manihot esculenta Crantz). Jurnal Analis Kesehatan. 2017; 6(2):625–631

Lestari AP, Rostinawati T. Review Artikel: Metode Analisis Kontaminasi Aflatoksin Dalam Produk Pangan. Farmaka. 2023; 21(2):252–260

Indriani C, Fadhilah FR, Kodariah L. Identification of Aspergillus sp Growth On White Bread Against Storage Temperature. Jurnal Kesehatan Rajawali. 2020; 10(2):92–103

Nurhidayanti N. Perbandingan Media Alternatif Kacang Kedelai Dan Media Nutrient Agar Terhadap Pertumbuhan Bakteri Staphylococcus aureus. Indobiosains. 2022; 4(2):47–53

Basarang M, Rianto MR. Pertumbuhan Candida Sp Dan Aspergillus Sp Dari Bilasan Bronkus Penderita Tuberkulosis Paru Pada Media Bekatul. Jurnal Ilmu Alam dan Lingkungan. 2018; 9(18):74–82

Nurdin E, Nurdin GM. Perbandingan Variasi Media Alternatif Dengan Berbagai Sumber Karbohidrat Terhadap Pertumbuhan Candida albicans. Bionature.; 21(1). DOI: 10.35580/BIONATURE.V21I1.13920

Naim N, Arifuddin M, Hurustiaty H, Hasan ZA. Efektifitas Berbagai Variasi Konsentrasi Bekatul Terhadap Pertumbuhan Candida albicans. Jurnal Media Analis Kesehatan. 2020; 11(1):47–55

NAIM N. Pemanfaatan Bekatul Sebagai Media Alternatif Untuk Pertumbuhan Aspergillus Sp . Media Analis Kesehatan.; 7(2)

Luthfianto D, Noviyanti RD, Kurniawati I. Karakterisasi Kandungan Zat Gizi Bekatul Pada Berbagai Varietas Beras Di Surakarta. URECOL. 2017; :371–376

Estiasih T, Ahmadi K, Santoso V. Senyawa Bioaktif Dan Potensi Bekatul Beras (Oryza sativa) Sebagai Bahan Pangan Fungsional. Teknologi Pangan : Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian. 2021; 12(1):30–43

Setyaningsih R, Kartikasari E, Afifah L. Pemberdayaan Pertanian Tanggap Covid-19 Melalui Pelatihan Pembuatan Brownies Bekatul Untuk Menghasilkan Nilai Ekonomis. Prosiding Seminar Nasional Hasil Pengabdian Kepada Masyarakat. 2021; 1(1):197–202

Adli DN, Sjofjan O. Estimasi Dan Validasi Kandungan Energi Bekatul Sebagai Pakan Unggas Dari Komposisi Kimia Pakan. Jurnal Nutrisi Ternak Tropis. 2020; 3(2):90–96

Wilasito S. Kualitas Pasta Dengan Variasi Penambahan Bekatul Beras Putih (Oryza sativa L.) Kultivar Mentik Wangi Dan Tepung Jamur Tiram (Pleurotus ostreatus Jacq. Ex Fr.) (Skripsi). Yogyakarta: Fakultas Teknobiologi Jurusan Biologi, Universitas Atma Jaya Yogyakarta. 2018

Audina IZ, Fitria N, Vanawati N. Modifikasi Media Pertumbuhan Aspergillus flavus Dari Tepung Jagung Manis (Zea mays) Dan Kacang Tanah (Arachis hypogea L.) Dengan Variasi Komposisi Karbohidrat Dan Protein Sebagai Pengganti Media SDA (Sabouraud Dextrose Agar). Jurnal Analisis Biologi.; 2(2)

Kurniawati R, Rahmawati U, Suyana S. Pemanfaatan Tepung Beras Putih (Oryza sativa L.) Varietas IR64 Sebagai Media Alternatif Untuk Pertumbuhan Jamur Aspergillus flavus. Journal of Nursing and Public Health. 2021; 9(2):88–93

Putra GWK, Ramona Y, Proborini MW. Eksplorasi Dan Identifikasi Mikroba Pada Rhizosfer Tanaman Stroberi (Fragaria x ananassa Dutch.) Di Kawasan Pancasari Bedugul. Metamorfosa: Journal of Biological Sciences. 2020; 7(2):205–213




DOI: https://doi.org/10.56711/jifa.v16i2.1268

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Indexed by:

     

ISSN: 2085-4714 | e-ISSN: 2502-9444

Editor's Address:

Faculty of Pharmacy, Univeristas Muslim Indonesia
2nd Campus of UMI: Jl. Urip Sumoharjo km. 5 , Makassar, South Sulawesi, Indonesia

E-mail: jurnal.farmasi@umi.ac.id

View My Stats